ارسال شده از roshdmag.ir

17

این ویژه‌نامه، حقیقتاً ویژه است! 
تا به‌حال شاهد نبوده و تقریباً نشنیده‌ام که جمع کثیری از بزرگان جهان، برای ابراز قدرشناسی خود نسبت به کسی که شاید نمی‌شناختندش، از هم سبقت بگیرند! منظورم در ایران نیست که چنین بود! منظورم در سطح جهان است. مریم میرزاخانی را نمی‌توانم «پروفسور» یا «دکتر» خطاب کنم، زیرا این دو لقب، وقتی پیشوند نامش قرار می‌گیرند، اعتبار می‌یابند! یعنی نابغه بی‌نظیر جهان ریاضی و کسی که طلسم عدم توانایی زنان را در صعود به بالاترین قله‌های ریاضی باطل نمود، «مریم میرزاخانی» بود، نه کم و نه بیش! شاید تمثیل زیبای استاد شفیعی کدکنی که «شیشه عطری سربسته شکست، همگان بو بردند که چه چیزی را، دادند از دست».
در کمتر از ۴۸ ساعت پس از پرکشیدن مریم عزیزمان، به غیر از بیانیه‌های مراجع و سازمان‌های رسمی و علمیِ جهان، ده‌ها و ده‌ها ستون معروف‌ترین روزنامه‌ها و نشریات جهان نیز راجع به مریم میرزاخانی نوشتند و نوشتند. نه تنها راجع به نبوغ ریاضی وی؛ بلکه راجع به انسانیتش، سیر ریاضی‌دان شدنش، نویسندگی‌اش، تلفیق هنر و تمام شاخه‌های ریاضی با یکدیگر، پیشینه‌اش، خانواده‌اش، سیر و سلوکش، تواضعش، و در یک کلام، «ویژه» بودنش! بدین سبب، مدیر مسئول محترم مجلات رشد و همکارانشان، با وجود وقت بسیار کمی که داشتیم، همه جور مساعدتی کردند تا این ویژه‌نامه به موقع تهیه و چاپ شود. از همه ممنونیم.
با این وجود، از تمام پرورش‌دهندگان، معلمان، استادان، همکلاسی‌ها، دوستان و دوستداران وی که در کم‌ترین زمان، هر یک با حال و هوای خاص خود، برایش چیزی برآمده از دل نوشتند، پوزش می‌خواهیم که به دلیل کثرت مطالب، امکان نوشتن عنوان مطالب و نام تهیه‌کنندگانشان را نداشتیم. بدین سبب، با تأسی به مریم همیشه زنده، راه برون رفتی، البته با بظاعت محدودمان، یافتیم! این که نام هیچ کس را در صفحه عنوان ننویسیم.

یادداشت سردبیر

ـ سلام ریحانه/ سپیده چمن‌آرا
گفت‌وگو
ـ در مغز ما چه می‌گذرد؟/ نازنین حسن‌نیا
ریاضیات و مدرسه
ـ ریاضی در اشتراک اینترنت/ زهره پندی
ـ نمودار از نوع دیگر/ محدثه کشاورز اصلانی
ریاضیات و کاربرد
ـ نمایش هندسی آفساید/ جعفر اسدی گرمارودی
ـ من، آقای دقیق و آزمایشگاه علوم/ حسین نامی ساعی
ـ وقتی کاشی‌ها را از مرکز می‌چینیم/ کیان کریمی خراسانی
ـ بندهای هم اندازه/ سپیده چمن‌آرا
ریاضیات و تاریخ
ـ گمان‌نامه/ حسام سبحانی طهرانی
ریاضیات و مسئله
ـ با هم مسئله حل کنیم/ کیان کریمی خراسانی
ـ یک مسئله، چند راه حل/ داود معصومی مهوار
ریاضیات و بازی
ـ بازی‌های اندرویدی: HEX / زهرا صباغی، کیمیا هاشمی
ـ فکر بکر!/ داود معصومی مهوار
ـ پازل حل کنیم/ محدثه کشاورز اصلانی
گزارش
ـ یک هفته با ریاضیات (گزارشی از برگزاری هفته ریاضیات در دبیرستان دخترانه عفاف، شهرستان)/ سوران دانشور
ریاضیات و سرگرمی
ـ مجموع ثابت/ شراره تقی دستجردی
ـ جزیره دست نیافتنی/ هوشنگ شرقی
ـ پنج ضلعی کاغذی/ پری حاجی خانی
ریاضیات و محیط زیست
ـ ریه‌های زمین/ ژما جواهری‌پور
ـ مسابقه ریاضیات و محیط زیست برهان (شماره اول) 

14

منحنی کوتاهترین زمان، یک مسئلة تاریخی و قدیمی است که در آن دیده می‌شود: همیشه کوتاهترین و بهترین راه، برای رسیدن از مبدأ به مقصد، خط مستقیم نیست. اگر بخواهیم مهرهای را روی مسیری رها کنیم تا تحت تأثیر نیروی گرانشی خود در کمترین زمان ممکن از مبدأ به مقصد برسد، مسیر مستقیم مسیر مربوط به کوتاهترین زمان نیست. در صورتیکه زمان سقوط مهره را محاسبه کنیم با پیدا کردن کمترین مقدار آن به یک منحنی به نام چرخ زاد یا Cycloid می‌رسیم. 

ادامه مطلب در فایل پی‌دی‌اف

انتشار این مجله به صورت فصل‌نامه از مهرماه 1370 با عنوان «مجله ریاضی برهان برای دانش‌آموزان دبیرستان» توسط «انتشارات مدرسه» آغاز شد و از مهرماه 1381 (شماره 37) به بعد تحت نظارت و مسئولیت «دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی» قرار گرفت. در واقع، برهان به مجلات رشد پیوست و نام آن به «رشد برهان متوسطه» تغییر یافت. با تغییر نظام آموزشی، و از شماره 79 این مجله «رشد برهان ریاضی دوره متوسطه 2» نامیده شد. این مجله از مهرماه 1394 (شماره 87) به‌صورت ماه‌نامه منتشر می‌شود. در هر شماره از این مجله شامل مطالب متنوعی در ارتباط با ریاضیات دوره دوم متوسطه است. در دوره دوم متوسطه حدود 10 تا 12 عنوان کتاب ریاضی تدریس می‌شود. مجله برهان دارای مقالات کمک‌ آموزشی براي کمک به رفع نواقص کتاب‌ها و تکمیل مباحث آن‌ها و نیز مقالات دانش‌افزایی در ارتباط با این موضوعات است. همچنین مقالاتی حاوی مباحث جذاب مرتبط با ریاضیات، مانند تاریخ و فلسفه ریاضی، معرفی مجلات، نرم‌افزارها و فیلم‌های مرتبط با دانش ریاضی، معرفی ریاضی‌دانان معاصر و قدیم ایران و جهان، داستان‌ها، لطیفه‌ها خواندنی‌های مرتبط با ریاضیات، جدول، سرگرمی و معما و... تقدیم مخاطبان خواهد شد. **بایگانی شماره های قبلی در این [آدرس](http://www.roshdmag.ir/fa/roshdmagazines/generalmahnameh/studentsmagazines/motevasetehdomathematicborhan/archive) در دسترس است.**

بیشتر ببینید